Suomi-rata lisää elinvoimaa

16.2.2020

|

Kannanotto 16.2.2020

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat: Suomi-rata lisää elinvoimaa

Saimme iloisia uutisia, kun valtio, Finavia ja kunnat pääsivät sopuun Suomi-radan hankeyhtiön perustamisesta ja eri tahojen rahoituksesta siihen. Tämä mahdollistaa EU-tuen hakemisen hankkeelle Verkkojen Eurooppa -rahoitusvälineestä.  Näin Suomi-radan ja sen liitännäisen eli Helsinki-Vantaalle kulkevan lentoradan edistäminen voi toden teolla alkaa. Liikennöinti uudella lentoradalla eli Pasilasta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Keravalle kulkevalla rataosuudella voisi alkaa vuonna 2033 ja muut parannukset pian sen jälkeen.

– Haluamme kiittää liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakkaa ja neuvotteluihin osallistuneita kovasta työstä. Suomi-rata vahvistaa usean maakunnan ja koko Suomen kilpailukykyä. Huomionarvoista on alueen 20 kaupungin ja kunnan osallistuminen, mikä kertoo alueen laajasta sitoutumisesta hankkeen edistämisessä, toteavat keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat Jouni Ovaska ja Arto Pirttilahti.

Suomi-rata tarkoittaa nopeampaa ja sujuvampaa raideyhteyttä Helsingistä Tampereen kautta Ouluun ja aina Tornioon saakka, sekä raideyhteyksiä Tampereelta Poriin ja Jyväskylään. Tässä vaiheessa hankeyhtiö kattaa raideyhteyksien esiselvitykset Helsingistä Tampereelle ja lentoradan osalta.

– Toivottavasti myöhemmin myös raideyhteydet Tampereelta pohjoiseen, Poriin ja Jyväskylään saadaan mukaan hankkeeseen. Vasta tällöin voidaan todella puhua Suomi-radasta. Suomen elinvoiman edistämisessä erittäin tärkeä merkitys on sujuvilla raideyhteyksillä niin henkilö- kuin tavaraliikenteen osalta. Kilpailukyvyn ja nopeutuvan matkustusajan lisäksi myös ilmasto kiittää. Tätä hanketta tulee viedä lujasti eteenpäin ja siinä työssä me olemme täysillä tukena, toteavat kansanedustajat Ovaska ja Pirttilahti.