Keskustan Jouni Ovaska: “Lapsen tulee saada aloittaa koulu silloin, kun on siihen valmis” 

12.9.2024

|

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan perusopetuksen tuen uudistusta, jonka osana koulukäynnin aloittamisen siirtäminen ei olisi enää mahdollista. Nykyään perhe voi anoa lykkäystä koulun aloittamiseen, syynä taustalla voi olla esimerkiksi kielelliset vaikeudet, kehityksen viiveet tai sairaus. Esimerkiksi Tampereella lykkäyspäätöksiä on tehty noin 30–40 vuodessa. 

  • Tämä uudistus on vain askel taaksepäin eikä toimivista käytännöistä tule luopua. On selvää, että lapset kehittyvät omaan tahtiin eikä kaikkia lapsia voi iänkään perusteella laittaa samaan muottiin. Välillä paras tuki oppimiseen on aika eikä sitä voida korvata millään tukimuodoilla kouluissa, Jouni Ovaska kommentoi. 

Uudistusta on perusteltu lasten oikeudella perusopetukseen sekä mahdollista suorittaa se oman ikäryhmän kanssa. Lisäksi nähdään, että uudistus vauhdittaisi koulupolkua, sillä on todennäköisempää suorittaa perusopetuksen oppimäärä lasten perusopetuksessa kuin aikuisten perusopetuksessa. 

Ovaska näkee, että koulun henkilöstön ja tukiverkoston asiantuntijuus, oppilaan yksilöllisyyden huomioiminen ja yhteistyö huoltajien kanssa mahdollistavat parhaan oppimispolun

  • Pahimmillaan tilanteessa, jossa lapsi joutuu aloittamaan koulun valmiuksista ja toiveista piittaamatta, lapsen motivaatio ja into koulutietä kohtaan voivat lamaantua jo alkumetreillä, millä on enemmän seurauksia koko koulupolulle ja lapsen tulevaisuuteen. Tärkeintä koulujärjestelmän kehittämisessä on huomioida mahdollisimman paljon jokaisen lapsen yksilöllisiä tarpeita. Tämänkaltaisen toimivan elementin poistaminen on täysin sitä vastaan ja on täysin väärä suunta koulujen oppimisen tuen kehittämisessä, Ovaska painottaa.