Orpon annettava pääministerin ilmoitus ulkopolitiikan linjasta

27.9.2024

|

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska vaatii pääministeri Petteri Orpoa (kok) selkeyttämään tilannetta ja antamaan pikaisesti eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Suomen ulkopolitiikan linjasta ja hallituksen toimintakyvystä.

”Hallituspuolueiden irtiotot ovat syöneet uskottavuutta hallituksen yhteisestä ulkopolitiikan linjasta. Jopa tasavallan presidentti joutui kiusalliseen asemaan Tavion kohupäätöksen jälkeen ja hän lupasi keskustella asiasta Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa.”

Ovaskan mukaan epävakaassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Suomen linjasta ei voi olla epäselvyyttä.

”Suomalaisten luottamus alkaa horjua. Hallituksen vastaukset eduskunnassa eivät ole selkeyttäneet vaan pikemmin sotkeneet tilannetta. Kaikki keskeiset ministerit ovat nyt palanneet YK-viikolta Suomeen, joten on tärkeää, että asia käsitellään nopeasti. Tämä koskee niin Ukraina-liittoumaa kuin Israel-lausuntoja. Esimerkiksi ulkoministeri Elina Valtonen (kok) ilmoitti, että hänelle Palestiinan tunnustaminen kävisi jopa etupainotteisesti. Hallitus on ilmoittanut, että tunnustaminen tapahtuu, kun aika on kypsä.”

Ovaska muistuttaa Kekkosen sanoista: ”Jos jokin asia tässä maassa on rempallaan, olkoon se sisäpolitiikka. Pääasia, ettei se ole ulkopolitiikka.”

Ovaska vaatii Perussuomalaisten ryhmänjohtajalta Jani Mäkelältä virallista anteeksipyyntöä koko eduskunnalta. Perjantain täysistunnossa Mäkelä syytti oppositiota epäisänmaalliseksi.

”Näin asiatonta puhetta ei eduskunnassa ole kuultu vuosikausiin. Tämä on härski hyökkäys demokraattista oppositiota kohtaan, joka haluaa varmistaa, että Suomen linja on selkeä ja yhtenäinen. Olemme olleet siinä uskossa, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko edustaa koko hallitusta. Nyt Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit näyttävät irrottautuvan tästä rintamasta.”