Hallitus ei voi kävellä eduskunnan yli

8.10.2024

|

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.) toteaa, ettei valtioneuvoston uusi myönteinen kanta CSAM-asetukseen noudata liikenne- ja viestintävaliokunnan yksimielistä kantaa viime vuoden syyskuulta, jossa todetaan:

liikenne- ja viestintävaliokunta suhtautuu erittäin kriittisesti siihen, että sääntely näyttää käytännössä edellyttävän vahvan salauksen käytön rajoittamista, mikä heikentäisi viestinnän ja viestintään liittyvien palvelujen tietoturvan tasoa, ja

että se suhtautuu erittäin kriittisesti mahdolliseen viestinnän yleisen valvonnan mahdollistamiseen myös sellaisissa tilanteissa, joissa yleinen valvonta ei koske koko väestöä tai kaikkia mahdollisia viestintäpalveluita.”

Ovaska pitää tyrmistyttävänä, että valtioneuvosto on kävelemässä eduskunnan aikaisemman kannan yli.

– Suuren valiokunnan on muutettava ja tarkennettava valtioneuvoston linjaa. Suomi ei voi hyväksyä Unkarin tekemää kompromissiesitystä. Jos nyt aletaan heikentää viestinnän palvelujen tietoturvan tasoa, madaltuu kynnys tehdä samaa jatkossakin. Rikollisten toimintaan on puututtava, mutta ei niin että tavalliset kansalaiset joutuvat pelkäämään massavalvontaa ja autoritäärisille valtioille tyypillistä kontrollia.

Ovaska pitää erikoisena valtioneuvoston toimintaa, jossa Suomen pitkäaikaista linjaa oltaisiin muuttamassa hätiköiden ilman laajaa asiantuntijoiden kuulemista. Hänen mukaansa eduskunta on käytännössä tilanteessa, jossa kysytään: ota tai jätä.

Ovaskan mukaan on ongelmallista, että nimenomaan Unkarin puheenjohtajakaudella annettaisiin vapaat kädet edetä kohti valvontayhteiskuntaa. Hän varoittaa, että jäljittimien avulla joissain valtiossa saatettaisiin seurata kansalaisten jokaista liikettä ja viestiliikennettä. Samalla luotaisiin rikollisille keinot päästä hyödyntämään laillisia väyliä.

– Meillä ei edes ole teknologiaa, joilla ongelmiin voitaisiin puuttua mutta kuitenkin sääntelyä halutaan kehittää jo nyt. Tämä on huonoa lainsäädäntöä.