Ammatilliseen koulutukseen lisää resursseja

30.3.2019

|

Miksi lähiopetusta on niin vähän ja miten voi olettaa, että peruskoulunsa päättänyt nuori olisi niin omatoiminen, että opiskelisi itse opetuksettomien päivien aikana? Tämä viesti kantautuu joka puolelta.

Viimeisimmän hallituksen tekemät koulutusleikkaukset iskivät pahimmin juuri ammattikouluun. Kun samaan aikaan tehtiin ammatillisen koulutuksen reformi, yhtälö ei ollut lainkaan toimiva. Monet nuoret muuttavat opiskelupaikan vuoksi pois kotoa, ja juuri itsenäistyvälle nuorelle selkeä päivärytmi sekä opiskelukavereiden ja opettajien seura on merkittävää jo mielenterveydenkin kannalta.

Lisäksi on erityisen tärkeää, että omaa elämäänsä ja ammatillista osaamistaan rakentava nuori saa pätevien opettajien ohjausta ja kannustusta. Sitä ei itsenäinen opiskelu voi antaa. Olen kysynyt ammattioppilaitosten opettajilta, mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit, vastaus on selkeä: lähiopetusta lisää, lisää ja lisää. Seuraavalla hallituskaudella yksi iso koulutuspoliittinen asia onkin ammatillisen koulutuksen ripeä kuntoon laittaminen.