Avoimuus ei saa olla uhka kansalliselle turvallisuudelle

11.10.2023

|

Keskustan kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska perää hallitukselta toimia kansallisen turvallisuuden parantamiseen. Ovaska on huolissaan viranomaisten kannanotoista ja suomalaisen hallinnon jäykkyydestä.

”Nyt tarvitaan yhteistyökykyä hallinnonalojen välillä. Ulko- ja puolustusministerin on näytettävä johtajuutta muille hallinnonaloille.” 

”Merikaapeleiden tai tietoliikenneyhteyksien sijaintitiedot jaetaan seikkaperäisesti avoimessa tietopankissa. Näin ei ole joka maassa. Nyt on huolehdittava kansallisesta turvallisuudesta ja estettävä kriittisten tietojemme jako kaikille.”

”Joskus avoimuus voi olla myös uhka kansalliselle turvallisuudelle”, Ovaska toteaa.

Ovaska nosti alkusyksystä kirjallisessa kysymyksessään esille taksipalvelu Yangon turvallisuuden ja sen toiminnan rajoittamisen. Viranomaisten vastaus oli, että tähän ei pystytä puuttumaan ilman taksilain muutosta. Ovaska on pettynyt hallituksen välinpitämättömyyteen.

”Turvallisuuteen liittyvissä asioissa ei saa olla sinisilmäinen. Nyt jos koskaan vaaditaan hallinonalojen yhtenäisyyttä ja yhteistoimintaa — koskien niin pienempiä kuin ja isompia asioita. Byrokratia ei saa olla este kansallisen turvallisuuden varmistamiselle”, Ovaska perää.