Kantelu joulujuhlasta on asiaton

23.3.2019

|

Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemä kantelu Ruutanan koulun joulujuhlasta kummastuttaa. Aluehallintovirasto selvittää, onko asiassa loukattu uskonnonvapautta, koska juhla järjestettiin kirkossa ja siellä laulettiin kristillisiä joululauluja.

Mielestäni on hienoa, että juhlia järjestetään muuallakin kuin koulussa. Erilaisuus on rikkaus, ja niin on myös suomalaisen kulttuuriperinnön siirtyminen tuleville sukupolville ja esimerkiksi maahanmuuttajille. Kantelu näyttäytyy liioittelulta.

Ruutanan tilaisuus oli vapaaehtoinen. Uskontokuntiin kuulumattomien tai muihin uskontokuntiin kuuluvien ei yleensä tarvitse osallistua tällaisiin tilaisuuksiin. Opetushallitus painottaa, että joulujuhla on osa opetusta ja toimintaa, johon oppilaiden tulee osallistua. Sen rinnalle on tarvittaessa järjestettävä vaihtoehtoista ohjelmaa. Valitettavasti vaihtoehtoista ohjelmaa ei nyt ollut tarjolla.

Meidän on huolehdittava, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua juhlallisuuksiin, kuuluipa kirkkoon tai ei. Nämä ovat elämyksiä, jotka tuovat monelle joulun tunnelmaa.

Nettisivujensa mukaan Uskonnottomat Suomessa ry:n tarkoituksena on tehdä tunnetuksi uskonnottomuutta ja uskonnottomien perusoikeuksia, edistää uskonnottomien asemaa sekä toimia heidän etujensa puolesta Suomessa.

Minä puolestani haluan edistää uskonnottomien ja eri uskontokuntiin kuuluvien yhteistyötä. Ei rakenneta raja-aitoja, vaan arvostetaan ja kunnioitetaan erilaisuutta. Myös kirkkoon kuuluvien.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 20.3.2019