Keskustan Ovaska: Suomen pyrittävä lisäämään vakautta

30.12.2021

|

Keskustan kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jouni Ovaska kommentoi vihreiden Atte Harjanteen ja kokoomuksen Petteri Orpon intoa Suomen nopean Natoon liittymisen puolesta. 

Ovaska muistuttaa, että eduskunta on juuri hyväksynyt sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon sekä puolustusselonteon.

”Tavoitteenamme on ollut ajaa vakautta erityisesti Pohjois-Eurooppaan. Tuoreissa selonteoissa on laajalla parlamentaarisella yhteisymmärryksellä hyväksytty Suomen linja, jonka pitäisi kestää myös tällaisessa tilanteessa. En usko, että nämä asiakirjat ovat vielä vanhentuneita. Niiden muste ei ole ehtinyt edes kuivua”, Ovaska toteaa.

Ovaskan mukaan vakauden tavoittelun pitäisi olla ohjaamassa Suomen reaktioita myös kuumentuneessa turvallisuuspoliittisessa ilmapiirissä. 

”Millaista valtioviisautta olisi ajaa Suomi hakemuksellaan koko suuren kiistan polttopisteeksi?” Ovaska kysyy.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti Helsingin Sanomissa kokoomuksen kannasta. Myös muiden puolueiden linjat ovat olleet lähes muuttumattomia. 

”Jos kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo 15 vuotta, miksei vuonna 2012 tapahtunut presidentin vaihdoskaan vaikuttanut millään tavalla Suomen kantaan?” Ovaska kysyy.

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa määrittävät jatkuvuus, ennakoitavuus ja pitkäjänteisyys. Pyrimme vahvistamaan Euroopan unionin toimintakykyä, tiivistämään pohjoismaista ja erityisesti Ruotsin kanssa tehtävää yhteistyötä sekä kehittämään Nato-kumppanuutta”, Ovaska muistuttaa viitaten ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.