Valiokunnan puheenjohtaja Ovaska: Polttoainejakelu on turvattava

7.3.2024

|

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk) vaatii hallitukselta toimia, jotta polttoainejakelu turvataan koko maassa myös lakon aikana.

SAK ilmoitti tänään keskiviikkona mittavista toimista, jotka sulkevat Suomen satamat.

  • Tilanne on äärettömän vakava. Suomi on umpikujassa, josta ei näy ulospääsyä. Lakoista aiheutuu mittavat menetykset suomalaisille ja meidän yrityksillemme. Tämä lakkoilu lyö Suomen polvilleen.

Esimerkiksi Neste on ilmoittanut, että sen polttoainejakelu saattaa häiriintyä, jos poliittiset lakot toteutuvat suunnitelman mukaisesti. Myös Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turha Lehtonen on sanonut, että lakon aikana saattaa syntyä tilanteita, joissa tavallinen kuluttaja ei saa polttoainetta.

  • Hallituksen on selvitettävä, miten mittavat vaikutukset lakoilla on yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin. Liitot ovat luvanneet taata huoltovarmuuden, mutta pelkkä vakuuttelu ei riitä. Polttoainejakelu on turvattava koko maassa. Miten huoltovarmuutemme varmistetaan tällaisena aikana?

Ovaskan mukaan tilanteeseen on haettava pikaisesti ratkaisuja. Hänen mukaansa on myös selvitettävä, voiko ministeri siirtää poliittista lakkoa. Aikaisemmin lakkojen siirtäminen on liittynyt työriitojen sovitteluun, ei poliittisiin lakkoihin.

Tiedote 6.3.2024