Kaikki muu on arvailuiden varassa, paitsi tulonmenetykset

23.11.2022

|

Viime viikon lehdessä uutisoitiin ennallistamisasetuksen vaikutusten olevan arvailujen varassa. Kuten uutisessakin luki: metsänomistajille koituisi joka tapauksessa tulonmenetyksiä.

On huomioitava myös se, että ehdotus ennallistamisasetuksesta ei huomioi millään tavalla Suomen omia tehokkaita toimia. Esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistossa on kuluneen kahden vuoden aikana ennallistettu suoalueita noin 30 hehtaarin verran ja tehty muita ennallistamistoimenpiteitä noin 25 hehtaarin alueella.

Ennallistamista tehdään jo nykyisellään ja se on hyvä asia. Tämä työllistää muun muassa kone- ja metsäalan yrittäjiä. Nyt säädettävässä asetuksessa on kuitenkin kyse metsänomistajien omaisuudensuojan rapauttamisesta. Siinä on kyse toimivallan anastamisesta metsäpolitiikassa, jonka tulisi yksiselitteisesti kuulua jokaisen jäsenmaan omaan päätäntävaltaan.

Jokaisella meistä suomalaisista on vahva luontosuhde. Haluan, että myös sitä voidaan vaalia, kuten olemme vuosisatoja tässä maassa tehneet. Metsien kestävää käyttöä, maamme luontoa ja teollisuuttamme eivät puolusta muut kuin suomalaiset itse. Tarvitsemme kumppaneita Euroopasta, mutta samaan aikaan Suomessa pitää löytää yhteinen ääni, jolla puhumme EU:ssa.

Me keskustalaiset saimme äänemme kuuluviin välikysymysvastauksessa. Hallituksen kanta kiristyi huomattavasti aiemmasta. Seuraavaksi on saatava suuressa valiokunnassa tiukat terveiset joulukuun ympäristökokoukseen vietäväksi. Suomen kannan on oltava niin selvä, että jopa ideologisesti värittyneessä komissiossa se ymmärretään.

Kirjoitus on julkaistu Punkalaitumen sanomissa 23.11.2022.