Keskusta tyytyväisenä: terroristit ja terroristien tukijat helpommin rautoihin

20.5.2021

|

Keskustan hallintovaliokuntaryhmä ja lakivaliokuntaryhmä ovat tyytyväisiä terrorismilainsäädännön kiristyksiin. Uudistuksessa terroristiryhmän toimintaan osallistuminen tehdään rikolliseksi.  

– Linjaus on kauan odotettu ja erittäin tarpeellinen. Terroristiryhmät ovat usein organisoituneita ja ne tarvitsevat toimiakseen myös paljon muita henkilöitä, kuin varsinaisia taistelijaterroristeja. Lainsäädännön kiristyksen myötä tuomiolle saadaan myös ne henkilöt, jotka hoitavat terroristiryhmän terroristisen rikollistuominnan kannalta olennaista tehtävää, toteavat keskustan lakivaliokuntaryhmän ja hallintovaliokuntaryhmän jäsenet.   

Edustajat pitävät myös tärkeänä, että terrorismirikokseen liittyvä julkinen kehottaminen, jolla kehotettaisiin tai houkuteltaisiin värväytymiseen terroristiryhmään tai terrorismirikoksen tekemiseen säädetään rangaistavaksi

– Tähän saakka terroristiryhmien värvärit ja terrorismirikokseen yllyttäjät ovat voineet kiertää Suomen maata melko vapaasti, nyt tälle tulee loppu, toteavat keskustalaiset edustajat.

Uudistuksessa parannetaan myös poliisin mahdollisuuksia torjua terrorismirikoksia antamalla poliisille lisää keinoja terrorismirikosten selvittämiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Vaikka nyt tehdään paljon tarpeellisia kiristyksiä, pitävät valiokuntaryhmät pitävät tärkeänä, että terrorismilainsäädännön kehittämistä jatketaan, jotta viimeisetkin terrorismilainsäädäntöön jääneet porsaanreiät saadaan tukittua. Tämä vaatii terrorismilainsäädännön kokonaisuudistusta, joka on käynnistettävä seuraavalla vaalikaudella.

Keskustan hallintovaliokuntaryhmään kuuluvat kansanedustajat Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Joonas Könttä ja Hanna Huttunen, joka on myös keskustan lakivaliokuntaryhmän jäsen. Muita keskustan lakivaliokuntaryhmän jäseniä ovat kansanedustajat Antti Kurvinen, Jouni Ovaska ja Tuomas Kettunen.