Kirjallisen kysymys happigeneraattoreista

8.4.2022

|

Hämeenkyrön kunnanhallitus päätti 28.3.2022 pitämässään kokouksessa luovuttaa Ukrainan terveydenhuollon käyttöön happigeneraattorin. Päätös nosti uudelleen keskusteluun Happigeneraattorien käytön ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä. Hämeenkyröstä kotoisin oleva kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk) jätti asiasta kirjallisen kysymyksen.

  • Taustalla on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tulkinta, jonka mukaan happigeneraattorin käyttö rinnastetaan lääkkeellisen hapen valmistamiseen, Ovaska taustoittaa.

Kyseinen laite on hankittu peruskorjauksen yhteydessä kunnan hallinnoimaan, ympärivuorikautista palveluasumista järjestävään Kurjenmäkikotiin. Laitetta ei ole Kurjenmäkikodissa voitu ottaa käyttöön kolmen vuoden kuluessa, koska lupaviranomaiset eivät ole sallineet sen käyttöä sosiaalihuollon yksikössä.

  • Laki mahdollistaa lääkehapen valmistamisen apteekissa ja terveydenhuollon yksiköissä, miksi se ei voisi olla mahdollista myös ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, jossa toiminta tapahtuu lääkärien ja muiden ammattilaisten toimesta, Ovaska ihmettelee.

Mahdollistamalla generoidun hapen käytön myös sosiaalipalveluiden yksiköissä saavutettaisiin merkittäviä valtakunnallisia kustannus- ja ympäristösäästöjä pullotetun hapen ja sen kuljettamisen poisjäätyä. Hyötyä tulee myös siitä, että ihmiset voidaan hoitaa pidemmälle paikan päällä kuljettamatta heitä ambulanssilla päivystyspisteiden ja terveydenhuollon osastojen välillä.

Kirjallisessa kysymyksessä (liitteenä) Ovaska kysyy asianomaiselta ministeriltä mitkä tekijät estävät generoidun hapen käyttämistä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä ja miten käyttöönottoon liittyviä ongelmia ratkotaan. Lisäksi hän nostaa esiin myös huoltovarmuuden, joka paranisi happigeneraattorien yleistymisellä ja pullotetun hapen käytön vähenemisellä.