Keskustan Ovaska: Pikavipeille kymmenen prosentin korkokatto

5.2.2022

|

Eduskunnan kuluttajaverkoston varapuheenjohtaja haluaa laittaa tiukemmalla sääntelyllä kulutusluottojen tarjoajat kuriin.

Koronapandemiasta johtuen kuluttajaluottoja sääntelevää lakia muutettiin väliaikaisesti velkaongelmien vähentämiseksi ja taloudellisissa vaikeuksissa olevien kuluttajien aseman helpottamiseksi. Väliaikainen sääntely päättyi syyskuussa ja oikeusministeriö asetti työryhmän pohtimaan pysyvää korkokattoa ja suoramarkkinointikieltoa.  

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan kuluttajaverkoston varapuheenjohtaja Jouni Ovaska vaatii toimenpidealoitteellaan, että korkokatto asetetaan kymmeneen prosenttiin.

–  Väliaikaisen sääntelyn voimassaolo päättyi syyskuun lopussa. Nyt tarvitaan ratkaisu, jolla alan kiskuriyritykset saadaan kuriin. Kuluttajien ylivelkaantuminen on todellinen ongelma, Ovaska toteaa.  

–  Kuulemme jatkuvasti karmeita tarinoita pikavippien aiheuttamista ongelmista. Niitä saa helposti, jolloin luotot myös kasaantuvat monesti samoille ihmisille. Päättäjinä olemme välinpitämättömiä, jos emme puutu tähän.

Ovaskan mukaan kulutusluottojen suitseminen on hallitusohjelman mukaista.

– Marinin hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hallitus toimii tehokkaasti ylivelkaantumisen ja siihen liittyvien ongelmien vähentämiseksi. Mielestäni lakiin kirjattu pysyvä korkokatto edistäisi erinomaisesti tätä tavoitetta, Ovaska päättää.

Toimenpidealoitteessaan Ovaska vaatii hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin kuluttajaluottoja koskevan lainsäädännön muuttamiseksi siten, että korkokatto olisi jatkossa kymmenen prosenttia.