Koulutuksen avulla voidaan vaikuttaa ilmastotekoihin

5.4.2019

|

Viime aikojen uutisointi nuorten aktiivisuudesta ilmastoasioissa on ollut ilahduttavaa seurata. Joku nuori oli koululaisten mielenosoituksen yhteydessä todennut vanhemmalleen, että on outoa jos koulusta saa kahden viikon loman lentääkseen Thaimaaseen, mutta ei lupaa osallistua ilmastoaiheiseen mielenosoitukseen.

Ilmastoon liittyvät muutokset ovat tulleet niin lähelle, että monet kokevat jo ilmastoahdistusta. Opettajana ajattelen, että ahdistus on tässä tapauksessa käännettävä voitoksi. Luodaan yhteinen tahtotila tehdä maapallon kannalta kestäviä valintoja!  

Yhteiskunnallisella tasolla iso kysymys on, mitä energiamuotoja tuetaan ja mistä pyritään luopumaan. Tämän lisäksi haluan tuoda keskustelun alle energian säästämisen näkökulman. Pitkien välimatkojen maaseutualueilla oma auto on työssäkäyvälle usein välttämätön, mutta kaupungeissa asukkaita pitäisi enemmän kannustaa työmatkapyöräilyn suuntaan.

On myös selvää, että yhteiskunta tarvitsee pyöriäkseen palveluita ja niiden ostajia, mutta tarvitsemmeko todella “ilmaiseksi” lennätettyä halpatavaraa Kiinasta? Kun vierailee minkä tahansa kaupungin kirpputoreilla, ilmastoahdistus nostaa päätään. Maailmassa on valtavasti tavaraa, josta halutaan eroon. Esimerkiksi lahjojen ostamisessa voisimme suosia aineettomia palveluita materian sijaan. Lahjakortti kampaajalle tai hierojalle ilahduttavat varmasti, samoin kuin ohjattu melontaretki Pyhäjärvellä.

Koulutuksen avulla voidaan levittää ja lisätä ekososiaalista sivistystä. Olisi tärkeää, että jokaisella kouluasteella pohdittaisiin kestävän elämäntavan valintoja ikäkaudelle sopivalla tavalla. Kun alaoulussa opetellaan jätteiden lajittelua, voivat toisen asteen opiskelijat jo pohtia, mikä merkitys on kotimaassa tuotetuilla vaatteilla ja ruualla tai kannattaako käyttää nestemäisiä pyykinpesuaineita, joista suurin osa on vettä.

Korkeakouluissa olisi tärkeä pohtia myös työn tekemisen tapoja ilmastoystävällisestä näkökulmasta. Jo nyt monet kansainvälisissä työtehtävissä olevat valitsevat skypekokouksen toiselle puolelle maailmaa lentämisen sijasta, mutta vaihtoehtoja riittää varmasti koko ajan enemmän mitä pidemmälle tekniikka kehittyy.