Lohikoskelta ja Ovaskalta kirjallinen kysymys: Lounas- ja virikesetelit saatava laajempaan käyttöön

29.3.2021

|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski sekä Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska vaativat toimia lounas- ja virikesetelien hyödyntämiseksi korona-aikana.

Lounasetu on työntekijän verovaroin tuettu työsuhde-etu, joka maksetaan tavallisesti lounassetelillä tai lounaskortilla. Lounasetua kertyy työntekijöille 10,90 euroa työpäivää kohden. Virikesetelillä puolestaan tarkoitetaan tuloverolain 69 §:n nojalla verovapaaksi henkilökuntaeduksi laskettavaa enintään 400 euron vuosittaista etua työnantajan tarjoamasta työntekijän omaehtoisesta liikunta- tai kulttuuritoiminnasta. Suomessa työantajat käyttävät virikeseteliä laajasti, jotta voivat tukea työntekijöidensä liikunta- ja kulttuuriharrastuksia. 

Kansanedustaja Lohikosken mukaan korona-aikana sekä lounasedut että virikesetelit ovat jääneet hyödyntämättä.

  • Etätyö ja ravintoloiden rajoitukset ovat jättäneet työntekijöiden tileille miljoonia euroja käyttämätöntä, lounasruokailuun tarkoitettua sekä korvamerkittyä rahaa. Samoin virikesetelit jäävät hyödyntämättä, kun teatterit ja museot ovat kiinni ja kulttuuri- ja urheilutapahtumat on peruutettu. Ei ole tarkoituksenmukaista, että suomalaisille työntekijöille maksetut lounasedut ja virikesetelit jäävät tässä mittakaavassa hyödyntämättä, Lohikoski toteaa.

Ovaska painottaa, että käyttämättömät lounas- ja virikesetelit sisältävät merkittävä kulutuspotentiaalin.

  • On aika absurdia, että samaan aikaan kun valtio tukee konkurssin partaalla riutuvia ravintoloita ja muita yrittäjiä, valtavat summat lounas- ja virike-etua jää käyttämättä. Tämä asia on ratkaistava nopealla aikataululla, Ovaska korostaa.

Toistaiseksi tilannetta on yritetty korjata esimerkiksi verohallinnon päätöksellä, jonka myötä kotiinkuljetus on mahdollistettu lounasedulla. Edustajien mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tilanne edellyttää luovia ratkaisuja. 

  • Kulttuuriseteleiden osalta olisi tärkeää mahdollistaa niiden käyttäminen virtuaalisten tapahtumien osallistumismaksuihin. Myös käyttökohteita tulisi laajentaa esimerkiksi siten, että virike- ja kulttuuriseteleillä voisi ostaa kirjoja kirjakaupasta tai maksaa äänikirjapalvelusta. Lounasedun kohdalla kertaluontoisen maksun ylärajaa tulisi nopeasti korottaa, jotta sillä saisi oikeasti katettua esimerkiksi ruuan kotiinkuljetuksen, Lohikoski ja Ovaska päättävät.

Kysymyksessään kansanedustajat peräävät vastausta seuraavaan kysymykseen: Mitä hallitus aikoo tehdä sen eteen, että lounas- ja virikeseteliä pystyttäisiin hyödyntämään myös korona-aikana?