Lounas- ja virikesetelit laajempaan käyttöön

30.3.2021

|

Koronaepidemian hillitsemiseksi asetetut rajoitustoimet ovat ajaneet monet ravintola- ja kulttuurialan yrittäjät syvään ahdinkoon. Työntekijöitä on lomautettu tai jouduttu irtisanomaan, ja tulevaisuus on vaakalaudalla. Yrityksiä on pyritty tukemaan valtion toimesta merkittävillä summilla, mm. yleisen kustannustuen kautta.

Samaan aikaan työntekijöille maksettavia lounas- ja virike-etuja on jäänyt käyttämättä miljoonia euroja. Syynä tähän on osin etätyö, mutta pääasiassa ravintoloiden, teatterien ja museoiden rajoitukset sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumien peruminen koronaepidemian myötä.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että suomalaisille työntekijöille maksetut lounasedut ja virikesetelit jäävät tässä mittakaavassa hyödyntämättä. On oikeastaan aika absurdia, että samaan aikaan kun valtio tukee konkurssin partaalla riutuvia ravintoloita ja muita yrittäjiä, valtavat summat lounas- ja virike-etua jää käyttämättä.

Tilanne on ratkaistava nopealla aikataululla. Kulttuuriseteleiden osalta olisi tärkeää mahdollistaa niiden käyttäminen virtuaalisten tapahtumien osallistumismaksuihin. Myös käyttökohteita tulisi laajentaa esimerkiksi siten, että virike- ja kulttuuriseteleillä voisi ostaa kirjoja kirjakaupasta tai maksaa äänikirjapalvelusta.

Lounasetujen käytön osalta tilannetta on yritetty korjata esimerkiksi verohallinnon päätöksellä, jonka myötä kotiinkuljetus on mahdollistettu lounasedulla. Kertaluontoisen maksun ylärajaa tulisi kuitenkin nopeasti korottaa 10,90 eurosta, jotta sillä saisi tosiasiallisesti katettua esimerkiksi ruuan kotiinkuljetuksen.

Käyttämättömiin lounas- ja virike-etuihin sisältyy merkittävä kulutuspotentiaali, jos niiden käyttö vain mahdollistetaan tässä ajassa. Samalla voitaisiin helpottaa ravintoloiden ja kulttuurialan ahdinkoa.