Lupamaksut jäihin

9.4.2020

|

Kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.) esittää, että valtion ja kuntien keräämiä vuosilupa- ja valvontamaksuja voitaisiin laittaa jäihin koronatilanteen vuoksi. Viranomaismääräyksillä monet yritykset ovat sulkeneet ovensa tai toiminta supistunut minimiin.

– Monessa yrityksessä on nyt akuutti kassakriisi. Jos esimerkiksi ravintola on kiinni, pitää yrittäjän siitä huolimatta maksaa anniskelulupien mukainen vuotuinen valvontamaksu, joka nousee satoihin euroihin. Sama tilanne on kuntien keräämän tupakkatuotteiden vuosittaisen valvontamaksun kanssa. Monessa kunnassa, esimerkiksi Tampereella, maksu on 500 euroa vuodessa, kertoo Ovaska.

Ovaskan mukaan lupamaksujen jäädyttäminen olisi kevyt ja nopea apu yrittäjien vaikeaan tilanteeseen. Esimerkiksi maataloudessa on jo otettu käyttöön joustoja valvontoihin ja tarkastuksiin. Myös julkiseen musiikin soittoon tarvittavia musiikkilupia on mahdollista laittaa määräaikaisesti tauolle. Nyt pitää etsiä kaikki mahdolliset keinot, joilla yrittäjien tilannetta voitaisiin helpottaa.