Takaisin jaloilleen

31.1.2022

|

Kymmeniä sähköposteja muutaman päivän aikana. Huolestuneisuutta, vihaa ja surua. ”Kansanmurha”, ”Mengele” ja ”demokratian irvikuva” vilisevät tekstissä.

Tällaisia viestejä me kansanedustajat saamme päivittäin. Pääosin kirjoitusten sävy on asiallista mutta joukkoon mahtuu myös lasten korviin sopimatonta.

Korona koettelee jokaisen meistä perusturvallisuudentunnetta ja uskoa tulevaan. Rajoitukset, niiden kesto ja poukkoilevuus ärsyttävät.

Rajoitukset on valmisteltu terveys ja sairaanhoidon kantokyky edellä, ei niinkään kansanterveydellisesti. Rajoitusten kohteet eivät ole voineet vaikuttaa niiden sisältöön. 

Emme voi elää koronan ja rajoitusten maailmassa ikuisesti. Yhdysvaltalaistutkijoiden David Robertsonin ja Peter Doshin kirjoittivat taannoin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä, miten ”pandemiat eivät historiallisesti pääty silloin, kun tartunnat loppuvat vaan silloin kun tauti lakkaa yleisön, median ja poliittisen eliitin silmissä olemasta uutisarvoinen”. Tämän pohjalta myös meidän on syytä alkaa toimia.

Viimeistään nyt on aika valmistautua tulevaan kesään ja miettiä, miten esimerkiksi yrityksemme pääsevät takaisin jaloilleen tai miten huolehdimme, että lähikontakteja välttäneet ihmiset uskaltaisivat turvallisiin tapahtumiin.

Rajoituspäätöksiä tekevät aluehallintovirastot ja muut viranomaiset eivät ole niitä, jotka suunnittelisivat kaupunkilaisille mukavia juttuja rajoitusten poistuessa.

Tarvitsemme täysin uudenlaisen ”koronanyrkin”, jonka tehtävänä on avata, ei sulkea. Ryhmän tehtävänä olisi etsiä ja koota ratkaisuja, miten pääsemme takaisin jaloillemme koronasta: miten voimme tukea kulttuuritoimijoita, miten varmistamme että kaupunkilaiset palaavat palveluiden pariin, millaisia tapahtumia kaipaamme ja miten saamme kaupunkitilan parhaiten kaupunkilaisten käyttöön. Viime kesän ulkoterassien laajennus oli tästä hieno esimerkki.

Haluan, että jokainen tamperelainen voi olla mukana miettimässä ratkaisuja näihin kysymyksiin. Siksi haastankin pormestarin ottamaan johtoonsa tällainen ryhmä. Näytetään muille, miten nousemme entistä vahvempana ja vetovoimaisempana kaupunkina.