Antakaa happea

26.4.2022

|

Pellon terveyskeskus tuottaa lääkehappensa omavaraisesti. On tuottanut jo yli viiden vuoden ajan. Kuntaan ei siis rahdata happipulloja maantiekuljetuksena, vaan happi tuotetaan kiinteällä happigeneraattorilla ja johdetaan putkistoa pitkin suoraan potilaan luokse. Henkilökunta on ratkaisuun tyytyväinen ja kunnan talous kiittää noin kymmenen kertaa edullisemmasta vaihtoehdosta.

Potilasturvallisuus ei vaarannu. Saatavilla on aina käyttövalmiit happipullot häiriötilanteiden varalle. Myös sähkökatkoihin on varauduttu. Laite on turvalliseksi todettu – jopa hävittäjälentokoneissa ja Naton tukikohdissa käytetään niitä. Ratkaisu kuulostaa järkevältä. Vähemmän kustannuksia, vähemmän logistiikka ja vähemmän päästöjä.

Myös muissa kunnissa on innostuttu kotimaassa jo 40-vuoden ajan valmistetusta happigeneraattorista. Laitteisto on hankittu terveyskeskukseen muun muassa Ranualla ja Muoniossa. Monissa muissakin kunnissa laitteet odottavat käyttöönottoa, näissä tosin sosiaalihuollon yksiköissä. Vuosien ajan laitteet ovat odottaneet käyttölupaa. Miksi ihmeessä?

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea vaatii GMP-todistukset jokaisesta yksittäisestä laitteesta. Todistus edellyttäisi työtä ja kustannuksia monin kerroin laitteen hankintakustannukseen nähden. Muissa Euroopan maissa tai koko maailmassa tällaisia todistuksia ei vaadita. Ei vaadita myöskään silloin, kun laitetta käytetään esimerkiksi Suomen Puolustusvoimissa.

Jätin aiheesta kirjallisen kysymyksen asianomaisen ministerin vastattavaksi. Seuraavaksi odotan, että ministeri selvittää, miksi useat happigeneraattorit odottavat edelleen käyttöönottoa. Ukrainaan sodan keskelle happigeneraattorit kelpaavat erinomaisesti. Hämeenkyrössä kyllästyttiin odottamaan. Sieltä laite lähtee Ukrainaan ja uusi laite toimitetaan, jos lupa joskus myönnetään.