Suomi etenee kohti Natoa – Ruotsissa demarit ratkaisevat ehtiikö naapuri Suomen mukaan

22.4.2022

|

Keskustalaiset eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Jouni Ovaska ja Mikko Savola osallistuivat torstaina 21.4. ulkoasiainvaliokunnan matkalle Tukholmaan. Yksipäiväisen vierailun aikana valiokunta tapasi Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin, ulko- ja puolustusvaliokunnan jäseniä, ulkoministeri Ann Linden sekä puolustusministeri Peter Hultqvistin.

Kansanedustajakaksikon mukaan ajankohta länsinaapurin kollegoiden tapaamiseen oli mitä parhain.

  • Kävimme läpi keskiviikkoista selontekokeskustelua, puolueiden kantoja sekä alkavaa valiokuntakäsittelyä, edustajat kertovat.
  • Vaikuttaa siltä, että keskustelu Ruotsissa on joitakin viikkoja Suomea jäljessä. Kuitenkin eteneminen näyttää hyvin samankaltaiselta: kansan enemmistö on kääntynyt tukemaan maan Nato-jäsenyyttä ja ministeriöt valmistelevat selvitystä ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Ruotsin sosialidemokraatit aloittavat oman kannanmuodostuksensa tänään perjantaina. He tulevat käytännössä määrittämään, minkä suunnan Ruotsi valitsee.

Edustajat painottavat, että Suomella on selkeä sapluuna Nato-jäsenyyden hakemiseksi.

  • Kerroimme tästä ruotsalaiskollegoillemme ja kannustimme heitä yhteiselle tielle. On tärkeää koordinoida etenemistä yhdessä, mutta varmasti kävi selväksi, että Suomi on tarvittaessa valmis etenemään myös yksin.