Keskustan Ovaska: ASP-lainojen enimmäismäärien korotuksista päätettävä kehysriihessä

31.3.2021

|

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaskan mukaan ASP-lainojen enimmäismäärät eivät vastaa asuntomarkkinoiden hintakehitystä ja tilanteeseen on hänen mukaansa esitettävä ratkaisu kevään kehysriihessä.

ASP-tilillä eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmällä tarkoitetaan ensiasunnon ostamiseen tarkoitettua järjestelmää. ASP-tilin avulla 15–39-vuotias henkilö voi saada tavanomaista pienemmällä kymmenen prosentin omarahoitusosuudella ASP-lainan, johon sisältyy valtion korkotuki. Järjestelmä on hyvin suosittu. Finanssialan mukaan pelkästään vuoden 2020 aikana lainoja otettiin yli 50 000 kappaletta.

Pirkanmaan kansanedustaja Jouni Ovaska korostaa järjestelmän toimivuutta.

  • Luvut kertovat, että ASP-järjestelmän suosio on kasvanut vuodesta toiseen. Järjestelmä on loistava tapa kannustaa nuoria varallisuutensa kasvattamiseen omistusasunnon kautta, Ovaska toteaa.

Ovaska painottaa, että nykyisellään ASP-lainojen enimmäismäärät ovat riittämättömällä tasolla.

  • Enimmäismääriä tarkistettiin vuonna 2014. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet tarkistuksen jälkeen merkittävästi. Esimerkiksi Tampereella maksimimäärä on nyt 115 000 euroa, eikä se siten ole missään nimessä riittävä, Ovaska painottaa.

Myös ympäristöministeri Krista Mikkonen on puhunut julkisuudessa ASP-lainan enimmäismäärän korotuksen puolesta. Ovaskan mukaan asiasta pitäisi saada päätös kevään kehysriihessä.

  • Jos järjestelmä halutaan säilyttää toimivana ja houkuttelevana vaihtoehtona, asiassa on syytä edetä, Ovaska korostaa.

Ovaska perää ASP-järjestelmän kehittämiseen myös laajempia muutoksia enimmäismäärien korotusten ohella.

  • Viime vuosina on puhuttu paljon esimerkiksi kimppakämpistä omistusasumisen muotona. Mielestäni olisi järkevää tutkia, voisimmeko ASP-lainan kehittämisellä mahdollistaa innovatiivisemmat omistusasumisen muodot, Ovaska päättää.