Keskustan Ovaska kysyy hallitukselta Yangon toiminnan rajoittamisesta

11.8.2023

|

Media uutisoi kuluneella viikolla, että Suomessakin käytössä olevan taksisovellus Yangon asiakkaiden käyttäjätietoja säilytetään Venäjällä. Syyskuun alussa Venäjällä tulee voimaan uusi taksilaki, johon liittyvän asetuksen perusteella Venäjän turvallisuuspalvelu FSB saa Yangon tietoihin ympärivuorokautisen pääsyn.

”Suomessa Yangoa käyttävien tietojen valuminen jopa FSB:n käyttöön on erittäin huolestuttavaa. Toivon todella, että ihmiset eivät lataa sovellusta. Silti myös hallituksen on varmistettava, että suomalaisten tiedot ovat turvassa”, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana toimiva Jouni Ovaska.

Muista EU-maista Viro ja Latvia ovat kieltäneet Yangon toiminnan vuonna 2022 tietoturvasyistä. Liettuassa sovelluksen lataamista on rajoitettu. Suomessa ja Norjassa palvelu on kuitenkin saanut toimia normaalisti.

Kirjallisessa kysymyksessään Ovaska perää vastausta seuraaviin kysymyksiin:

  • Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen Yango-taksipalvelun käyttäjätietojen päätymisen Suomesta Venäjälle ja jopa FSB:n käyttöön?
  • Miten on mahdollista, että Euroopan unionissa Latvia, Liettua ja Viro ovat voineet puuttua Yangon toimintaan, mutta Suomen liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehen mukaan lainsäädännön puitteissa ei ole mahdollista rajoittaa tai kieltää kokonaan Yangon toimintaa Suomessa?
  • Aikooko hallitus rajoittaa Yangon toimintaa Suomessa?