Keskustan Ovaska: poikkeusajan budjettiriihestä erityistä tukea lapsiperheille

1.9.2022

|

Hallitus on linjannut järeistä toimista, joilla vastataan sähkön hinnannousuun ja tuetaan lapsiperheiden arkea. Sähkön arvonlisäveroa lasketaan 10 prosenttiin ja perheille maksetaan ylimääräinen lapsilisä joulukuussa. Lisäksi päivähoitomaksuja alennetaan pysyvästi ja yksityisen hoidon tukea korotetaan 100 eurolla kuussa.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska on tyytyväinen, että riihessä huomioitiin lasten ja nuorten arkeen erityisen voimakkaana kohdistuvat hinnankorotukset. Hintojen nousu on nyt rajua. Tämä tulee näkymään tavallisten suomalaisten arjessa.

  • Lapset ja nuoret ovat kärsineet korona-aikana aivan liikaa. On oikein, että nyt käynnissä olevan energiasodan ja alati kiihtyvän inflaation vaikutuksia kompensoidaan voimakkaimmin juuri lapsiperheille.

Budjettiriihessä hallitus päätti myös jakeluvelvoitteen alentamisen ja työmatkavähennyksen korotuksen jatkamisesta. Pelkästään jakeluvelvoitteen alentamisella on arviolta noin 12 snt/litra vaikutus polttoaineen hintaan. Työmatkavähennyksen korotus on puolestaan 5 euron suuruinen jokaista sataa kilometriä kohden.

  • Maaseudulla ja kaupunkien keskustojen ulkopuolella yksityisautoilu on välttämätöntä. Työmatkat on saatava järjestymään myös muuttuneessa tilanteessa.

Kansanedustaja Ovaska muistuttaa, että budjettiriihessä tehtiin lukuisia toimia myös muiden haavoittuvassa asemassa olevien hyväksi. Esimerkiksi pienituloisten eläkeläisten arkea päätettiin helpottaa eläkekaton jäädytyksellä. Lisäksi eläkkeisiin on tulossa merkittävä indeksikorotus ja pienituloisille sähkövähennys kotitalousvähennyksen rinnalle.