Maailman paras peruskoulu uhkaa syöksyä raiteiltaan

5.10.2022

|

Opettajataustaiset kansanedustajat Inka Hopsu (vihr.) ja Jouni Ovaska (kesk.) jyrähtävät maailman opettajien päivänä koulutuksen puolesta.

Heidän mukaansa Suomen menestys on rakennettu sivistyksen ja osaamisen varaan mutta nyt suunta on uhkaava.

Perusopetuksen Pisa-tulokset ovat laskeneet tasaisesti vuodesta 2006. Erittäin heikkojen osaajien osuus on kaksin-kolminkertaistunut. Tulosten lasku vastaa jo yhden vuoden oppimäärä.

  • Oppimistulokset on käännettävä nousuun. Perusopetuksen vähimmäistuntimäärää on lisättävä ja opetusryhmiä pienennettävä.
  • Opettajien palautetta heterogeenisistä oppilasryhmistä ja oppilaiden tarvitseman tuen riittämättömyydestä on kuultu jo pitkään. Sitä viestiä ei voida enää sivuuttaa. Kunnat ovat käyttäneet inkluusiota säästökeinona ja tukea tarvitsevia on integroitu normaaliluokkiin ilman riittävää lisäresurssia. Opettajat ovat todella yksin!

Hopsun ja Ovaskan mukaan erityisen tuen varmistamiseksi on kirjattava täsmällinen lainsäädäntö ja varmistettava resurssit. Oppilaalla on oltava oikeus erityisopetukseen.

Kansanedustajakaksikko suuntaa huolestuneen katseensa tämänhetkiseen gallup-johtaja kokoomukseen. Puolueen puheet mittavista leikkauslistoista pelottavat.

  • Monissa asioissa keskusta ja vihreät ovat olleet hallitustaipaleella eri linjoilla, mutta halu panostaa koulutukseen ja osaamiseen yhdistää puolueita.
  • Seuraavalla hallituskaudella perusopetuksen pitää olla koulutuspolitiikan, ei leikkauslistojen, kärjessä.