Ovaska kuttupuheenvuorossa: Kuttuasiainvirasto valvomaan kuttujen etua

16.12.2020

|

Eduskunta on käsitellyt kuluvan viikon ajan tulevan vuoden budjettia. Perinteiseen tapaan myös kutut nousivat esiin maa- ja metsätalouden pääluokan käsittelyn yhteydessä esiin. Kuttupuheenvuoron piti tänä vuonna pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska.

Ovaska korosti puheenvuorossaan, että kutuista puhutaan liian vähän, vaikka poikkeavanakin aikana kutut ovat olleet esillä eri puolilla maailmaa.

  • Walesissa kutut valtasivat keväällä sulkutoimien hiljentämän kaupungin. Yhdysvalloissa puolestaan kuttuterapia on saavuttanut merkittävää suosiota. Ihmiset ovat hakeneet läheisyyttä kutuista, kuttuja on tuotu syntymäpäiväjuhliin ja kuttujen kanssa on vietetty vapaa-aikaa. Toivonkin, että näinä vaikeina aikoina kutut voisivat entistä enemmän tuoda helpotusta ihmisten arkeen, Ovaska totesi.

Pirkanmaalaisedustaja antoi puheessaan myös kiitosta Marinin hallitukselle parlamentaarisen työskentelyn uudistamisesta, mutta esitti samalla huolen kuttujen sivuuttamisesta.

  • Kuttujen tulevaisuudesta ja niiden puuttumisesta hallitusohjelmassa huolestuneena, on syytä todella kysyä tulisiko hallituksen asettaa parlamentaarinen komitea selvittämään kuttujen asemaa, joka muiden ohella tässä epävarmassa tilanteessa on kovin epävakaa. Komitea olisi myös tiekartta kestävään kuttutalouteen, Ovaska pohti.
  • Tiekarttaa vahtimaan tarvittaisiin kuttuasiahenkilö. Pidemmällä tähtäimellä kuttujen edunvalvonnan varmistamiseksi olisi hyvä perustaa kuttuasiain virasto. Ja sijainniksi tälle johtavan kuttutalouden kruununjalokivelle tulisi tietenkin asettaa Suomen kuttumaakunnan keskus, Tampere, Ovaska linjasi.

Vaikka keskustalaisia edustajia toisinaan syytetäänkin siltarumpupolitiikasta, Ovaskan mukaan tässä ei olisi kyse kutturumpupolitiikasta.

  • Olen täällä salissa ollut monesti pienen ihmisen asialla ja haluan myöskin olla pienten kuttujen asialla. Toivottavasti myös kuttu voi tämän koronan jälkeen entistä paremmin ja tuo entistä enemmän lämpöä jokaisen suomalaisen sydämeen.

Kuttupuhe on pirkanmaalaisen kansanedustaja Timo Roosin vuonna 1983 käynnistämä perinne, jonka mukaan pirkanmaalainen edustaja nostaa maa- ja metsätalouden budjettiluokan käsittelyssä esiin kuttujen tilanteen. Ovaska piti kuttupuheenvuoron myös viime vuonna.